Profiteer van onze kennis en download de whitepapers

Die delen we graag

Whitepaper: Sturen op basis van feiten

Effectief informatiemanagement in het onderwijs

In 5 stappen naar betere en gedeelde managementinformatie binnen het onderwijs
Het mag bekend worden verondersteld: onderwijsbesturen staan voor grote uitdagingen. In een complexe omgeving geven zij richting aan hun onderwijsorganisatie en proberen zij mee te bewegen met maatschappelijke ontwikkelingen. Professionalisering en centralisering vragen om inzicht, grip en regie. Het onderwerp informatiemanagement is hiermee belangrijker dan ooit.

Het belang van een integrale blik op de organisatie maakt dat managementinformatie toenemend bestaat uit gecombineerde informatie. Informatie uit verschillende domeinen en ICT-systemen (bijvoorbeeld: leerlingvolgsystemen, financiële systemen, personele systemen en salarissystemen) moet bij elkaar worden gebracht. Op basis van dergelijke informatie kunnen bestuurders hun organisatie besturen.

 

 

Download hier de whitepaper

'Sturen op basis van feiten'

Whitepaper: Grip op verzuim

Handvatten voor een beter verzuimbeleid

Waar mensen werken, komen we verzuim tegen.

Dat is vervelend voor de medewerkers zelf, maar ook voor de werkgever. In dit Whitepaper beschouwen we met name de kant van de werkgever, vanuit het perspectief van de onderwijsorganisatie. Uiteindelijk komt het geld in het onderwijs binnen via de subsidiestromen en dat kan maar één keer uitgegeven worden. Om de hoeveelheid beschikbaar geld te vergroten, moet het leerlingaantal hoger worden, of de minister moet een stuk scheutiger worden.
 
Daarnaast dragen verzuimende collega’s niet bij aan de werksfeer en het werkplezier van de overige medewerkers. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet alleen de medewerkers die eens wat te lang blijven hangen in de voetbalkantine en zich daarna ’s ochtends niet lekker voelen. Het gaat ook om de mensen die verzuimen omdat er niet voldoende aandacht is voor hun casus, in preventieve of oplossende zin.
 
 

Download hier de whitepaper

'Grip op verzuim'

Whitepaper: Grip op de jaarcijfers

Handvatten voor een soepele verslaggeving

Elk jaar weer hetzelfde gedoe?
Het jaarverslag is voor veel schoolleiders en financials een vervelende, jaarlijks terugkerende klus. En dat is jammer, want met enkele eenvoudige aanpassingen wordt het een stuk eenvoudiger en vooral ook interessanter. Onze belangrijkste raad is om vooral tijdig te beginnen met de jaarrekening. Of beter nog: maak er een doorlopend proces van. Dan kun je gedurende het jaar al sturen op je cijfers!
Lees in deze whitepaper interessante tips van onze specialisten.

Download hier de whitepaper

'Grip op de jaarcijfers'

bollen

Interessante links

kennisnet

Alles wat je moet weten over informatiemanagement

"Informatiemanagement legt de verbinding tussen het onderwijs en ict, tussen de onderwijsmanager of de schoolleider en de ict-manager, tussen de gebruiker en de ict-beheerder. Het vertaalt de behoefte aan informatie en ict-functionaliteiten naar de juiste informatie- en ict-voorzieningen en zorgt ervoor dat de informatievraag van de organisatie en de ict-dienstverlening goed op elkaar aansluiten." Op deze pagina vind je artikelen die helpen informatiemanagement binnen je school te ondersteunen en optimaliseren.

Kennis delen we graag